Sandra Rosén har bytt jobb fem gånger sedan sommaren 2008 då hon började som praktikant. Utveckling och förändring har varit den röda tråden.
– Jag hade just flyttat hem till Sverige från Brasilien där jag har delar av min släkt. Jag hade aldrig jobbat inom energibranschen innan, men jag blev så fascinerad av pannorna och hela kraftvärmeproduktonen att jag bestämde mig för att läsa till energiingenjör.
Under sin utbildning jobbade Sandra skift som drifttekniker på Stockholm Exergi.
– Det var tufft ibland, som när jag gick direkt från ett nattpass till en tenta. Men oftast kunde jag få anpassa utbildningen så att jag kunde läsa på distans och anpassa tiderna när jag jobbade natt. Och det var väldigt nyttigt att få jobba på riktigt med just det jag studerade.
Efter examen började Sandra som driftingenjör för Panna 4 i Högdalen, där vi gör värme och el av hushållsavfall. Det innebar att hon fortsatte att arbeta skift, men nu ansvarade hon för en specifik panna och för att optimera driften av den.
– Det är ett jobb som verkligen aldrig blir långtråkigt. Det skulle inte räcka med en livstid för att lära sig allting på anläggningen och varje pass är helt annorlunda – var som helst på en skala från lugnt och skönt till att befinna sig mitt i en James Bond-film, där hela teamet måste jobba ihop med problemlösning.
Efter ett par år som driftingenjör bytte Sandra jobb till driftledare. Det innebar att hon arbetade kontorstid och fokuserade på något mer långsiktig planering. Hon beskriver det som att vara spindeln i nätet för allting som rörde hennes system.
Härnäst var det dags att ta fokuset på utveckling till nästa nivå och Sandra bytte tjänst ännu en gång:
– Jag var aktiv i ett internt förbättringsnätverk och väldigt intresserad av just förändringsledning, så det kändes ganska naturligt att få jobba som drift- och underhållsutvecklare och stötta hela företaget med att jobba med nya arbetssätt.
Efter ytterligare ett par år flyttade Sandra tillbaka till Brasilien, för att arbeta i en släktings företag. Men när hon var tillbaka tillfälligt i Sverige dök det upp ett vikariat som verksamhetsutvecklare på marknadsenheten.
– Jag återvände och bestämde mig för att stanna. Och efter vikariatet fick jag ännu ett drömjobb: idag jobbar jag som HR-specialist och fokuserar på kompetensförsörjning, mångfald, inkludering och hur vi kan bidra till ett mer socialt hållbart Stockholm.
Det var en ny roll som Sandra fick vara med och utveckla från grunden:
– Jag gör så himla mycket olika saker, men ett konkret exempel som jag är stolt över är vårt mentorprogram som vi startade upp år 2019, där våra kvinnliga ledare är mentorer för kvinnliga ingenjörsstudenter på KTH.
Om du har stött på Stockholm Exergi via en yrkesutbildning eller universitet är det troligt att Sandra någonstans har haft ett finger med i spelet, eftersom hon bland annat arbetar med att utveckla strategiska skolsamarbeten.
– Men jag jobbar också med hur vi ska ta vara på kompetens som vi redan har eller se med nya ögon på rekrytering. Ett annat av våra initiativ är exempelvis ett jobbspår till drifttekniker för nyanlända med teknikbakgrund.
När vi träffar Sandra ska just det initiativet snart bli verklighet i samarbete med bland annat Energiföretagen. För Sandra väntar helt andra utmaningar.
– Jag ska precis bli mamma och vara föräldraledig. Det är jätteroligt och Stockholm Exergi har dessutom bra villkor för föräldrar. Men jag kan inte låta bli att tänka på allt spännande som är på gång på jobbet, som jag nu bara kommer kunna följa på distans.
Hon radar upp exempel:
– Vi har flera spännande initiativ på gång för att öka mångfalden internt, vi ska bygga upp ett internt kompetensnätverk. Vi har också nya, skärpta klimatmål. Det händer så mycket hela tiden att jobbet garanterat kommer se annorlunda ut när det är dags för mig att komma tillbaka.