Det krävs många olika roller och mycket samarbete för att förse stockholmarna med värme, kyla, el och avfallsbehandling dygnet runt, året runt. Vårt traineeprogram är en av många metoder vi använder för att få rätt person, på rätt plats, med rätt kompetens. Vi träffade Mariam och Eugene ett par månader in i programmet.
– Jag är anställd som underhållsingenjör i Högdalen, berättar Mariam Mohammed. Just nu innebär det främst att jag följer med min handledare i möten med bland annat inköp för att planera nästa års revision. Vi tittar bland annat på budgetering, materialbeställningar och val av konsulter. Under tiden försöker jag även få en överblick av hur anläggningen funkar och hur allt hänger samman. Det är verkligen jätteintressant och man lär sig något nytt varje dag.
Som underhållsingenjör har man huvudansvar för det förebyggande underhållet för en eller flera anläggningar, så att de kan må bra och producera som tänkt.
Eugene Lundgren jobbar som drifttekniker vid samma anläggning. Det innebär att han ingår i ett av våra skiftlag som dygnet runt kör anläggningarna.
– Jag är mycket ute i anläggningen för att kolla, lukta och lyssna att allting ser ut att fungera som det ska. I början tog en rondering flera timmar, en gång var jag ute så länge att de ringde från kontrollrummet för att fråga om allt var okej, säger han och skrattar. Nu går det snabbare. Det roligaste är när jag hittar problem som vi kan lösa tillsammans, som när jag upptäckte ett läckage i ett transportband för bränsle.
Under trainee-programmet ingår perioder med arbetsrotation, då deltagarna får prova på andra roller i ett par veckor. Det är ett sätt att öka helhetsförståelsen och att göra det lättare att samarbeta med andra funktioner.
– Jag är just nu i mekanikverkstaden och det är väldigt nyttigt, berättar Eugene. Det är de som tar emot mina arbetsorder när jag hittar problem i anläggningen när jag ronderar. Redan den första dagen här fick jag utföra ett jobb själv. Det blev jag lite förvånad över faktiskt, att de lät mig. Det var en vattensotningsslang som behövde bytas och det gick bra.
Mariam gör sin första praktik på driften, alltså där Eugene normalt hör hemma.
– Det är jättekul att se hur de styr i kontrollrummet och jag har fått vara med när vi körde i gång en panna igen efter ett stopp. Men det roligaste hittills är när jag har fått vara ute i anläggningen, både nu när jag är i driften och tidigare när vi genomförde revisionen på Panna 4. All planering som vi gör i kontoret blir mer konkret då.
Redan nu är det klart att hon kommer få ansvar för revisionen av ett antal anläggningar nästa sommar.
– Jag ska ta över från en kollega som ska vara pappaledig. Det är ett antal spetsanläggningar, alltså sådana som vi bara använder då och då. Det är skönt att börja med, eftersom de revisionerna är mindre stressiga än när vi stoppar våra stora kraftvärmeverk, och jag vet att jag kommer få bra stöttning av arbetsledare och de andra ingenjörerna.
Om du är nyfiken på hur det skulle kunna vara att själv jobba på Stockholm Exergi, ta en titt på stockholmexergi.se/jobb där du bland annat hittar intervjuer med fler framtida kollegor, beskrivningar av olika roller och självklart aktuella, lediga jobb.
Vi hjälper dig gärna med frågor kring din fjärrvärme eller fjärrkyla, eller om något inte fungerar som det ska. Du vet väl också att du enkelt kan få hjälp via Mina sidor om du tex söker efter en faktura?