Varför uppdaterar vi vår prismodell? 

Senast vi uppdaterade prismodellen var 2018 och sedan dess har förutsättningarna förändrats. Stockholm växer och temperaturvariationerna är större på grund av klimatförändringar vilket leder till nya förutsättningar på energimarknaden i Stockholm.

Syftet med den nya prismodellen är att bättre spegla omvärldsfaktorer och fjärrvärmesystemets uppbyggnad och att gynna de kunder som gör effekt- och energibesparingar under de perioder då efterfrågan av fjärrvärme är som störst. Därför fördelar vi om kostnaderna i modellen, vilket innebär att vissa fastigheter får en lägre totalkostnad medan andra får en högre.

Den nya modellen syftar till att vara:

 

 

Så här fungerar vår nya prismodell

Det är flera saker som förändras, här är de fyra främsta nyheterna:

Den 9 september anordnade vi en informationskväll för våra BRF-kunder och den 17 september kommer vi att livesända ett webinarium för våra företagskunder där vi berättar mer om den nya prismodellen. Här har vi samlat material om den nya prismodellen:

Utöver dessa events anordnade vi även årets andra samrådsmöte för Prisdialogen 2025 den 5 september, här kan du läsa mer om vårt medlemskap.

Boka energirådgivning

Ni kan redan nu boka in en kostnadsfri energirådgivning. Kontakta oss så bokar vi in er.

Frågor och svar om den uppdaterade prismodellen

Den uppdaterade prismodellen kommer att gälla för alla företags- och BRF-kunder som idag har normalprislistan Fjärrvärme bas. Kunder med andra prislistor, som exempelvis Villaprislistan och Bygg- och markvärmeprislistan, kommer inte att påverkas av den nya modellen.

Den uppdaterade prismodellen kommer tydligare gynna kunder som gör energi- och effektbesparingar då efterfrågan av fjärrvärme och klimatpåverkan är som störst. Det ger kunder möjlighet att påverka sina värmekostnader samtidigt som det avlastar systemet när det är kallt ute och det verkligen behövs.


Dessutom kommer den uppdaterade modellen att bättre återspegla varje användares faktiska förbrukning och därigenom uppmuntra till ett mer effektivt användande av fjärrvärmesystemet. Det innebär exempelvis att de kunder som använder fjärrvärme som huvudsaklig värmekälla kommer att gynnas. 

Den uppdaterade prismodellen ger kunderna möjlighet att påverka sina värmekostnader i större utsträckning, men modellen påverkar inte prisförändringarna på fjärrvärme från år till år. Prisförändringarna bestäms även fortsättningsvis genom den alternativprissättning som Stockholm Exergi använder. Du kan lära dig mer här.  

Man kan inte välja att vara kvar på den nuvarande prismodellen, alla kunder som har nuvarande Fjärrvärme bas kommer att flyttas över per automatik från och med den 1 januari 2025. Kunder som däremot har andra prislistor, som exempelvis Villaprislistan och Bygg- och Markvärmeprislistan kommer inte att påverkas.

I september 2024 kommer vi som vanligt att presentera prognoser för fjärrvärmepriset för nästa år, prognoserna kommer att utgå från den uppdaterade prismodellen och visa hur respektive fastighet påverkas. Den nya prismodellen börjar sedan att gälla från och med 1 januari 2025, och i februari 2025 kommer kunderna att få den första fakturan med den nya modellen.

Den styrande principen är att om man använder mer värme när det är kallt ute så ökar kostnaden, använder man mindre så minskar kostnaden. Det högre energipriset aktiveras när dygnsmedeltemperaturen enligt SMHI är lägre än minus 3 grader, eftersom det är då systemet är hårt belastat och vi vill uppmuntra energi- och effektbesparingar.

Det finns en rad olika parametrar som avgör hur du som kund bäst styr din fastighet, till exempel kan tjänsten Värmeoptimering hjälpa dig att styra din fastighet så optimalt som möjligt. Du får gärna höra av dig till våra energirådgivare för att ta reda på vad som passar bäst för just era behov.

Uppdateringen av prismodellen innebär att vissa fastigheter får en lägre totalkostnad medan andra får en högre, det rör sig dock om några få procent. Generellt kommer de fastigheter som använder fjärrvärme som huvudsaklig uppvärmningskälla under hela året få en något lägre totalkostnad. De fastigheter som främst använder fjärrvärme som komplement när det är som allra kallast under året kommer generellt att få en något högre totalkostnad.

I den tidigare prismodellen baserades fjärrvärmepriset på cirka 40 procent effekt och 60 procent energi.
Initialt kommunicerades att den nya viktningen skulle landa på 50 procent effekt och 50 procent energi. Kompletterande analyser visade dock att en fördelning på 33 procent effekt och 67 procent energi gav ett bättre utfall för kundkollektivet i stort. Kunddialoger bekräftade även att en högre rörlig komponent var att föredra, varför vi har beslutat att justera dessa proportioner.