Pipen, som Lars-Erik är känd som, jobbar som tekniker inom elkraft. Det innebär att han felsöker och lagar problem i elektriska system – från små komponenter i en torkugn till stora system för högspänningsmatning. Vissa saker går att laga i verkstaden, men större delen av dagarna jobbar han ute i verket.

– Häromdagen fick jag ett samtal om att de inte kunde köra traversen, som gripklon i bunkern hänger ifrån. Då börjar klockan ticka inför att pannan kommer slockna, eftersom vi inte kan mata in mer avfall i den.

Systemet för traversen är komplext, med många olika delar och potentiella grundorsaker till problemet.

– Det första jag gjorde var att ringa leverantören och få hjälp över telefon så att jag kunde komma åt motorerna och ta bort bromsen. Då kunde vi flytta undan gripklon, så att operatörerna kunde få ut reserv-traversen och fortsätta köra anläggningen.

När stressen var borta kunde Pipen boka in leverantörens tekniker, som kom ut dagen efter och felsökte i lugn och ro tills de hittade en trasig frekvensomriktare som de kunde byta.

– Det är felsökningen som är det mest spännande i jobbet, tycker jag. Och en bra sak med att ha samlat ihop mig ett par decenniers erfarenhet är att man blir rätt bra på att avgöra när nåt inte går att lösa på egen hand, när vi inte har kompetensen eller utrustningen – eller när det bara är en komponent som behöver lite kärlek.

Det är samarbetet som gör skillnaden

Han berättar att han ofta felsöker tillsammans med andra kollegor:

– Säg att någon ringer om att det inte kommer ut aska som det ska ur en utmatare. Då vet vi inte ifall det är elkraften eller mekaniken som spökar, så vi hjälps ofta åt att undersöka tillsammans med mek-teknikerna. Här finns det inga vattentäta skott. Det är nog det samarbetet som gör att jag har trivts i alla år och att jag fortfarande vill stanna kvar, även om jag har hunnit fylla 65.

Dessutom, betonar Pipen, vill han säkra framtiden för Bristaverket, som har blivit lite som ett skötebarn för honom. Sedan ett halvår tillbaka har han en ny elkraftstekniker vid sin sida, som han ska lära upp.

– Det sporrar mig att få dela med mig av det kunnande jag har. Sen har jag tur att jag har fått en kollega som är väldigt vetgirig och som har kött på benen från andra verksamheter. Vi trivs väldigt bra tillsammans och det är roligt att se hur snabbt han blir mer och mer självgående.

Några korta

Tips: om du vill lära dig mer om Bristaverket kan du utforska det i vår virtuella, guidade tur. Traversen som Pipen berättar om hittar du genom att välja turen för Brista 2 och ta dig till scenen ”Avfallsbunkern”.