Jasmina Dzananovic sparar miljontals kronor genom att tillsammans upphandla smart och systematiskt. Hon menar att framgångsreceptet bygger på samarbete.
– Även en arbetsdag när jag bara ska jobba för mig själv framför datorn, som idag när jag har en hög inköpsordrar att gå igenom, så brukar jag komma in till kontoret. Jag får så mycket energi av kollegorna och det går snabbare att lösa saker ansikte mot ansikte.
Hon jobbar som taktisk inköpare och menar att man inte kan jobba med inköp utan att vara intresserad av människor och relationer.
– Jag hade aldrig jobbat med inköp tidigare innan jag började här, men jag har alltid varit väldigt utåtriktad och skaffade mitt första jobb som säljare när jag gick på högstadiet. Jag tror att jag fick Stockholm Exergi-jobbet eftersom jag har rätt attityd. Jag är nyfiken, vill samarbeta och få lära mig.
När vi träffas jobbar Jasmina med att slutföra sin sista inköpsstrategi för nästa års revisioner, alltså det stora, årliga tillfället när vi stoppar driften i hennes anläggningar (Panna 3 och Panna 4 vid Högdalenverket) för att genomföra omfattande underhållsarbeten.
Strategierna är omfattande dokument som slår fast vad vi ska köpa in – saker som sanering, murning, plastarbeten och så vidare – och hur. Det kan handla om tiotals arbetsområden för en panna och varje område ska bland annat ha budget, tekniskt underlag, upphandlingsmetod och vilka leverantörer vi ska tillfråga.
– När strategierna är klara och godkända ska vi genomföra själva upphandlingarna, utvärdera anbuden och skriva avtal. Jag ligger riktigt bra i fas i år, det känns fint.
Inköpsarbetet är ett nära samarbete mellan henne och underhållsingenjörerna som ansvarar för det förebyggande underhållet på hennes pannor. De står för den tekniska kravställningen och hon håller i det kommersiella.
– Allting handlar om teamwork, där ingen av oss kan lyckas på egen hand. Det är jätteroligt att se tillbaka på utvecklingen sedan jag kom hit för fem år sedan, hur det här partnerskapet har mognat och utvecklats.
Det är många entreprenörer och en hel del material som ska upphandlas varje år. Pannorna ska saneras, ställningar byggas, komponenter bytas ut, pannväggar muras om, tuber svetsas och så vidare – dessutom under stark tidspress.
– En av de saker jag tittar mest på när vi utvärderar anbuden är leverantörernas tids- och genomförandeplaner, för att bedöma ifall de är realistiska. Eftersom vi utvärderar alla arbeten systematiskt lär vi oss över tid vilka leverantörer som kan jobba säkert och med hög kvalitet, även med låg bemanning eller tajta tidsplaner.
Hon kan se att det här systematiska arbetet, med fokus på långsiktighet och samarbete, lönar sig:
– Vi blir hela tiden bättre och det gör mig så stolt när jag ser hur vi tillsammans lyckas få fler leverantörer som konkurrerar bättre. Och att det ger resultat, med ganska många miljoner kronor lägre kostnader.