Alla jobb har sina godbitar. Jag har många i mitt jobb och en av dem är utan tvekan arbetet i EU-kommissionens expertgrupp för negativa utsläpp. Det är ett mycket givande sammanhang med initierade diskussioner och utvecklande kunskapsutbyte och inte minst så är det väldigt roligt att få vara en del av att forcera den viktiga frågan om negativa utsläpp framåt. I den här bloggen tänkte jag bara kort berätta vad uppdraget handlar om.

Jag är en av ett 80-tal personer i expertgruppen och vi drog i gång vårt arbete för drygt ett år sedan. Vi jobbar på uppdrag av EU-kommissionen för att bidra till att få in negativa utsläpp i olika legala ramverk. Bakgrunden till behovet är att det finns bolag som behöver negativa utsläpp för att balansera, den korrekta termen är ”counter balance”, de emissioner som de inte kommer bort ifrån och ändå kunna nå netto-noll utsläpp.

För att negativa utsläpp ska kunna etableras behöver EU-kommissionen till exempel svar på: Vad är ett negativt utsläpp, hur ska det beskrivas? Vad är det man egentligen köper och säljer och hur ska det redovisas? Här behövs definitioner och där ska vi bidra. EU-kommissionens specifika uppdrag är att kolla på hur negativa utsläpp kan föras in i utsläppshandeln och hur de ska rapportera det 2026, på det sättet kan EU på sikt nå sina klimatmål.

Det som kommissionen konkret förväntar sig från oss i expertgruppen är att vi ska ge input till de olika metodologierna som kommer att ligga till grund för de så kallade delegerade akterna. Metodologierna kan till exempel handla om hur man ska mäta och räkna på de negativa utsläppen från en specifik anläggning.

Vi i expertgruppen bidrar med olika perspektiv in i arbetet, mitt som både forskningschef på Stockholm Exergi och forskare vid KTH är framför allt att lyfta varför det behövs en marknad för negativa utsläpp och hur marknadsaktörer reagerar på olika former av ramverk. Ett långtgående marknadsarbete pågår och jag vill beskriva hur marknaden fungerar och vad företagen vill använda de negativa utsläppen till. De flesta har inte bilden klar för sig om att många företag har satt offensiva klimatmål som de ska nå och då behövs, förutom stora utsläppsminskningar, permanenta negativa utsläpp. Dessa kan de köpa på marknaden där producenter av permanenta negativa utsläpp säljer krediter.

I oktober är det dags för ett av årets 4-5 fysiska möten på plats i Bryssel, då ska metodologierna för bio-CCS och DAC (Direct Air Capture) hanteras, sedan väntar också seminarier däremellan. Jag ser verkligen fram emot fortsättningen, det är ett jätteroligt uppdrag och vårt arbete i expertgruppen kommer att fortsätta under flera år.

Författare

Fabian Levihn

Doktor i industriell ekonomi, FoU-chef på Stockholm Exergi och deltidsforskare på KTH. Fabian fokuserar bland annat på att utveckla vår verksamhet inom bio-CCS med mål att etablera en fullskalig anläggning.

Senast uppdaterad

  • 2024-08-23