Som avfallsbehandlare står samhällets restavfall för 85% av våra fossila utsläpp. Majoriteten av den plast vi använder idag är nämligen oljebaserad, och när den förbränns i avfallsanläggningar genererar den stora mängder koldioxid. Hela kretsloppet för plast måste bli mer hållbart och som avfallbehandlare så är vi sist i kedjan. Mycket måste till för att minska plasten i restavfallet och vi försöker påverka det vi kan styra över. Ett sådant initiativ är en ny koldioxidavgift i vår mottagningsavgift för avfallsbehandling.
Vi frågade Cornelia Malder, Hållbarhetsspecialist, hur det är tänkt att funka.
Varför en koldioxidavgift?
Stockholm Exergi menar att principen ”förorenaren betalar” bör gälla, alltså den som genererar avfallet som i senare led (hos oss) orsakar ett fossilt utsläpp ska bära kostnaden för det. Därför inför vi nu en koldioxidavgift, som skapar ett incitament för avfallslämnare att minska mängden plast i sitt restavfall.
Hur kommer det funka?
Tidigare betalade man en kostnad per ton behandlat restavfall. Detta oavsett innehållet i avfallet och hur stora fossila utsläpp denna mängd orsakar.
Den nya mottagningsavgiften har i stället två delar:
- Grundbehandlingsavgiften (den tidigare kostnaden) – inkluderar avgiften för mottagningen, avfallsbehandlingen, reningen av rökgaserna och hanteringen av avfallet som uppstår vid förbränning.
- Koldioxidavgiften (den nya delen) – en avgift som baseras på hur mycket utsläpp varje ton restavfall orsakar. Ju mer utsläpp, desto större kostnad.
Med den här förändringen belönas de avfallslämnare som aktivt arbetar för att minska sin plastanvändning, öka sin sortering av plast, och därigenom minska sitt klimatavtryck.
Hur mäts andelen fossila utsläpp?
Det är verkligen en bra fråga. Stockholm Exergi mäter kontinuerligt utsläppen från alla våra kraftvärmeverk, men den stora utmaningen är hur vi kan skilja en avfallslämnares utsläpp från en annans. Efter ett internt arbete där vi undersökt olika möjliga modeller har vi nu landat i två metoder beroende på vart restavfallet kommer från:
- Kommunalt – utgår från plockanalyser som kommunerna genomför vartannat år.
- Verksamheter- utgår från hur mycket utsläpp den typen av avfall i genomsnitt orsakar vid förbränning hos oss. Utifrån det kan avfallslämnaren sedan bevisa att avfallet som just den lämnar till oss orsakar ett lägre fossilt utsläpp.
Hur långt har ni kommit i arbetet med att uppdatera mottagningsavgiften?
Arbetet har pågått länge, och vi har identifierat tre nyckelord som är avgörande för att modellen ska fungera: den ska vara påverkansbar, trovärdig och ha god framförhållning. Med detta i åtanke är jag övertygad om att vi har hittat rätt, och modellen är nu fastställd. Nu tar vi därför det viktiga steget att implementera den nya mottagningsavgiften i de avtal som förhandlas för år 2025 och framåt.
Förändringar är alltid utmanande, men många avfallslämnare har hittills varit positiva. I slutändan gagnar det hela resurskretsloppet eftersom det bidrar till att mer plast återvinns. En riktig win-win!