Nyckeltal januari-juni 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 4 749 MSEK (4 638)
  • Försäljningen uppgick till 5 215 GWh (5 233) varav 4 726 GWh (4 582) utgjordes av värme
  • Rörelseresultatet uppgick till 391 MSEK (293)
  • Periodens resultat uppgick till 113 MSEK (97)

Vd-kommentar

Klimatfrågan har fört oss och hela energisektorn in i en omfattande förändring samtidigt som det geopolitiska läget fortsätter att skapa osäkra förutsättningar. Det är en utmanande tid där det centrala för oss är att fortsätta upprätthålla våra leveranser och att bidra till att motverka klimatförändringarna.

I klimatfrågans utmaningar ser vi på Stockholm Exergi också möjligheten, vi går i fronten för att etablera tekniken bio-CCS (Bio-energy with Carbon Capture and Storage). Det här är en lösning som klimatet behöver och i år har vi avancerat kraftfullt mot att den nya anläggningen ska kunna bli verklighet:

  • Vi har tecknat ett av världens största avtal gällande permanenta minusutsläpp med Microsoft. Avtalet omfattar en volym om mer än 3,3 miljoner ton under tio år. Vi har också tecknat ett avtal med Frontier, ett avtal om köp av permanenta minusutsläpp med ett kontraktsvärde på mer än 500 miljoner kronor. De här bolagen har offensiva klimatmål och visar med all tydlighet att efterfrågan på permanenta minusutsläpp är reell. Vi visar att en global marknad för köp av permanenta minusutsläpp håller på att byggas upp och detta är bara början. I princip alla företag som skall nå en klimatneutral verksamhet i enlighet med vetenskapliga mål kommer att behöva köpa eller skapa permanenta minusutsläpp.
  • De båda avtalen med Microsoft och Frontier är en mycket viktig milstolpe – det är också mark- och miljödomstolens dom från i mars som ger oss tillstånd att bygga den fullskaliga anläggningen i Energihamnen vid Värtaverket. Domstolens bedömning och de i stort sett samstämmiga remissinstansernas syn visar att vi har designat anläggningen på ett sätt som inte bara uppfyller miljöbalkens omfattande krav utan också de lokala miljökrav som gäller byggnationer inom området. Det är en styrka för vårt projekt.

Vårt bio-CCS projekt pågår med full kraft. Ett viktigt steg är att den omvända auktionen utlystes i augusti. Flera utmaningar återstår dock att hantera innan ett slutligt investeringsbeslut kan fattas.

Rörelseresultatet för det första halvåret uppgår till 391 (293) MSEK och är givet förutsättningar tillfredsställande. En av de viktigaste orsakerna till de finansiella utmaningarna är det geopolitiska läget. Rysslands fullskaliga invasionskrig i Ukraina har pressat priset på biobränslen kraftfullt uppåt och det gick snabbt. Detta påverkar fortfarande hela Europas energisektor, och den svenska fjärrvärme- branschen är inget undantag. I år kan vi ändå se en rörelse mot en normalisering av marknaderna och sjunkande bränslepriser. Jämfört med hur det såg ut före kriget handlar det fortfarande om höga prisnivåer och återhämtningen kommer att ta tid.

Marknaden är fortsatt ansträngd och inte minst ur ett leveranssäkerhetsperspektiv är det viktigt att Sverige tar vara på den potential som finns för att leverera ännu mer hållbar bioenergi än idag.

Halvårsresultatet har även påverkats negativt med 50 MSEK av både hur regelverket för värmemarknadens medlingsinstitut Fjärrvärmenämnden är utformat och av nämndens långa handläggningstider. Sammantaget innebär detta att prisjusteringar kan träda i kraft så mycket som sex månader senare än avsett. Vi välkomnar därför den pågående översynen av regelverket.

“Vårt arbete mot att nå en stabil lönsamhet igen påbörjades redan förra året och har fortsatt i år. Det står klart att det inte handlar om en snabb manöver att ta resultatet dit vi vill, men vi jobbar metodiskt och målinriktat för att nå ända fram.”

Parallellt med vårt arbete på bränslemarknaderna har vi sett över såväl kostnader som investeringar och jobbar systematiskt med hur vi genom effektiviseringar kan förbättra vårt resultat med sikte på långsiktig finansiell stabilitet.

Vi gör det med en fortsatt tydlig riktning mot vårt ambitiösa klimatmål om att nå netto noll klimatpåverkan. Nyckeln för att nå dit är att minska utsläppen från vår i nuläget redan begränsade användning av fossil olja och framför allt utsläppen från vår avfallsbehandling med energiåtervinning. Plasten i samhällets avfall är den stora klimatboven. Stockholm Exergi har börjat arbetet med att utveckla en prismodell för avfallsbehandlingstjänsten som uppmuntrar till bättre utsortering av återvinningsbara plaster. Vi vill helt enkelt att det ska kosta mindre att lämna in avfall till oss där plasten är utsorterad än restavfall där plasten är kvar. Samtidigt planerar vi för att på sikt införa CCS (Carbon Capture and Storage) på våra avfallsbehandlingsanläggningar i Brista och Högdalen. Med denna teknik kan 90 procent av kolatomerna fångas in och antingen lagras permanent eller användas som råvara vid framställning av nya produkter.

Utsläppen av koldioxid är inte bara en klimatpåverkan det är också en resursförlust sett i ljuset av att vi måste sluta ta upp fossilt kol från jordskorpan och i slutändan sprida ut det i atmosfären eller våra hav. Vi är fast beslutna om att hantera de utsläpp som samhället inte klarar av att sortera bort.

Även för vår fjärrvärme utvecklar vi en ny prismodell. Vi gör det i dialog med våra kunder och vill möta nya förutsättningar som att Stockholm växer och att temperaturvariationerna är större på grund av klimatförändringarna. Prismodellen ska tydligare reflektera produktionen av den fjärrvärme som våra kunder använder och premiera de som använder fjärrvärme på ett effektivt sätt. Prismodellen ska gynna de kunder som gör energi- och effektbesparingar framför allt vid kallare temperaturer då fjärrvärmenäten är som mest belastade. Det är flera år sedan vi senast uppdaterade prismodellen, nu ser vi fram emot att sjösätta den nya modellen nästa år.

Stockholm Exergi har hanterat en mycket finansiellt utmanade period och vidtagit flera åtgärder som utvecklar verksamheten både på kort och lång sikt. Dessa åtgärder stärker verksamheten successivt finansiellt men också fjärrvärmens värde för kund och samhälle. Trots utmaningar upprätthåller vi trygga och säkra leveranser till våra kunder – fjärrvärmen visar ännu en gång att dess konkurrenskraft är stabil även under tuffa påfrestningar. Vi låter inte heller utmaningarna hindra oss från att fortsätta satsa för att vi ska vara relevanta även imorgon. Jag ser fram emot att vi under resten av året ska stärka vårt resultat och min stora förhoppning är att vi kröner året med att fatta investeringsbeslut för vår bio-CCS-anläggning. Vårt klimatmål är också vårt affärsmål. Våra erbjudanden på energi- och avfallsmarknaderna ska bidra till Stockholms, Sveriges och världens gemensamma arbete mot klimatförändringarna.

Anders Egelrud

Vd

Läs hela delårsrapporten januari-juni 2024 här (svenska)

Läs hela delårsrapporten januari-juni 2024 här (engelska)

Senast uppdaterad

  • Jonas Collet
  • 2024-08-30