Jonas Karlsson har gått 68 höjdmeter uppför trappor med verktyg och pulsmätare, granskat över 300 dokument och haft hundratals möten, allt för att säkra att vår framtida bio-CCS-anläggning ska gå att underhålla. Jobbet som underhållsingenjör är fullt av variation, inte minst när man ska bygga något som inte finns någon annanstans i världen.
Han började på Stockholm Exergi för drygt två år sedan:
– Det är verkligen en once-in-a-lifetime-chans som jag inte kunde missa, att få vara med om att skapa något som är både så viktigt och så unikt. Och då hade jag redan velat börja jobba på Stockholm Exergi i flera år.
Anläggningen som Jonas syftar på är Stockholm Exergis absolut viktigaste projekt, en stor byggnad i Energihamnen där vi planerar att fånga in 800 000 ton koldioxid per år, ungefär lika mycket som hela Stockholms biltrafik släpper ut. Eftersom koldioxiden kommer från förnybara källor blir resultatet permanenta, negativa utsläpp. När vi träffas finns ännu inget investeringsbeslut, men projektet har pågått i flera år och engagerar numera hundratals personer som jobbar med allt från finansiering till logistik och projektering.
– Jag var den första som nyanställdes som mottagare för projektet. Då var tempot för just min roll ganska lugnt och jag fick frågan om att även bli tillförordnad chef för mekaniskt underhåll inom en del av vår verksamhet, så under nio månader kombinerade jag rollerna. Det var spännande och gav mig ett väldigt stort kontaktnät internt, som jag är tacksam för idag.
Innan han kom till Stockholm Exergi hade Jonas jobbat ungefär 30 år med cisterndepåer inom oljeindustrin, exempelvis med att införa etanol och senast med att lägga ner en oljehamn för OKQ8, där han ansvarade för att tömma den på farliga kemikalier.
– En av sakerna som jag gillar mest med Stockholm Exergi är vårt uttryck att vi jobbar säkert eller inte alls, alltså att arbetsmiljön ska gå före allting annat. Och utöver bio-CCS-projektet har jag ett specialuppdrag med att säkra arbetsmiljön vid vårt nedlagda kraftvärmeverk KVV6 här i Värtan.
Men Jonas huvuduppgift går alltså ut på att den framtida bio-CCS-anläggningen ska gå att underhålla. Det handlar om många olika sorters frågeställningar:
– Det måste finnas utrymme för att kunna lyfta ut och in vissa komponenter och vi måste ha manluckor på rätt ställen. Vi behöver kravställa när vi upphandlar utrustning så att vi får dokumentation som visar hur vi ska underhålla den. Vi behöver planera med leverantörer vem av oss som ska ansvara för olika former av underhåll under garantiperioden. Och mycket, mycket mer.
En stor del av Jonas vardagar fylls av att granska 3D-modeller och dokumentation för olika anläggningsdelar. Men han sitter minst lika mycket i dialog med kollegor och leverantörer, för att lösa saker tillsammans.
– Vi började med de största komponenterna och jobbar oss successivt ner mot mindre och mindre delar. Nu har vi granskat allting som är större än 20 centimeter i rör-diameter och jag är uppe i 306 dokument som jag har granskat och kommenterat. Tillsammans med min kollega Andreas, som är driftledare för anläggningen, skulle jag säga att jag har ett väldigt stor inflytande på utformningen.
Och trots att anläggningen ännu bara finns som 3D-modell så har han fått jobba fysiskt med projektet:
– En viktig del i anläggningen är två kolonner som kommer bli nära 100 meter höga och frågan var ifall det skulle räcka med trappor eller behövas en industrihiss. Så jag och Andreas plockade med oss vanlig arbetsutrustning, satte på oss pulsmätare och åkte ner till den lägsta punkten i pannhuset för KVV8 här på Värtaverket.
Därifrån gick de uppför trapporna till den högsta punkten i pannhuset, totalt cirka 68 höjdmeter.
– Vi kom upp i en puls på 160. Och det är ju inte en rimlig arbetsmiljö, oavsett vilken arbetsuppgift man ska utföra när man har kommit upp. Så därför fick vi beslut om att installera en industrihiss.
Så hög puls har Jonas sällan på arbetstid, även om hans dagar periodvis är riktigt fullbokade.
– Men idag har jag lite tomt i kalendern, så jag ska passa på att ge mig ut och springa en runda på lunchen och få njuta av lite solsken.