Stockholm Exergis VD, Anders Egelrud, skriver tillsammans med VD:arna för Sysav och Tekniska Verken på SvD Brännpunkt om de stora skador som lustgasbehållare orsakar när de exploderar i våra fjärrvärme­anläggningar. Som kollektiv har vi det senaste året sett en fördubbling av antalet stopp, ökade kostnader om närmare 100 MKR, och en utsatt situation för våra medarbetare.

De senaste åren har missbruket av lustgas skjutit i höjden, särskilt bland unga. Det har blivit ett reellt samhällsproblem. Diskussionen har – av förklarliga skäl – kretsat kring lustgasens hälsorisker. Frågan har utretts och flera åtgärdsförslag ligger nu på regeringens bord.

Men lustgasanvändningen har ytterligare en, mindre diskuterad, dimension, nämligen de merkostnader som uppstår i avfallshanteringen samt de skador och betydande risker behållarna orsakar när de exploderar i avfallsförbränningsanläggningarna.

En stor mängd använda lustgasbehållare slängs varje dag på våra gator och i hushållssoporna. Många kommuner vittnar om eskalerande kostnader till följd av hanteringen av lustgasbehållarna. I Göteborg har kostnaden de senaste två åren femfaldigats och beräknas i år landa på minst fem miljoner kronor. Ett annat exempel är Malmö, där kommunen förra året tvingades samla in 19 ton använda lustgastuber.

Men ett kanske ännu större problem är de lustgasbehållare som inte sorteras överhuvud taget. De hamnar direkt i fjärrvärmeverkens förbränningsanläggningar, där de exploderar och orsakar stora skador, som tvingar fram nedstängningar, vilket i förlängningen går ut över förmågan att producera fjärrvärme.

Som företrädare för Stockholm Exergi, Sysav och Tekniska verken representerar vi en stor del av Sveriges fjärrvärmeproducenter. Vi skapar värme och el på ett hållbart, ekonomiskt och smart sätt i våra städer. Vi renar också städerna från det avfall som inte kan eller bör återanvändas på något annat sätt.

Vi har de senaste åren känt av det ökade samhällsproblemet med lustgas. Som kollektiv har vi sett en fördubbling av antalet stopp i våra anläggningar under det senaste året, till följd av lustgasbehållare i avfallet. Detta innebär stora kostnader för oss, både i form av reparationskostnader men framför allt i form av produktionsbortfall när vi tvingas stoppa anläggningarna. Vi bedömer att det bara i år handlar om ökade kostnader på närmare 100 miljoner kronor. Sett till branschen i stort borde det handla om hundratals miljoner kronor varje år.

I slutändan innebär det här högre kostnader för oss och i förlängningen våra kunder. Risken för explosioner innebär också en utsatt situation för våra medarbetare som jobbar vid pannorna. Om trenden med lustgasanvändningen fortsätter riskerar problemen att bli särskilt stora i vinter, när våra anläggningar går på högvarv.

Vad bör då göras?

Förbjud lustgas i berusningssyfte
Socialminister Jakob Forssmed bör skyndsamt genomföra de lagförslag som förbjuder lustgas, som presenterades i mars i betänkandet av utredningen om lustgas, alkohol och tobak.

Säkerställ producentansvaret
Regeringen och Naturvårdsverket behöver säkerställa att producentansvaret efterlevs för de lustagspatroner som trots allt kommer finnas i samhället, så att de som sätter dem på marknaden faktiskt säkerställer att detta avfall samlas in och återvinns på rätt sätt.

Använd kommuners makt
I Malmö och Nacka planerar politikerna att, genom en ändring i den kommunala ordningsstadgan, införa ett förbud för lustgasanvändning. Även i Linköping ser man över frågan. Det är ett steg i rätt riktning som diskuteras i fler kommuner, och som kan göra skillnad här och nu. Men frågan får inte reduceras till en kommunal angelägenhet – någon måste ta ett nationellt ansvar.

Om dessa förslag till förändringar blir verklighet har vi goda förhoppningar om att situationen kommer förbättras markant. Men lagstiftning tar lång tid, och vi ser ett behov av att komma till rätta med problemen i närtid. För att trygga vinterns värme behöver vi enighet och aktivitet kring denna fråga – för våra unga, vår värme och för vårt samhälle.

Senast uppdaterad

  • Fredrik Persson
  • 2024-10-23