– Fjärrvärmen erbjuder många värdefulla förmågor, där vi skapar unika nyttor för Stockholms energisystem. I de nya elmarknadsrollerna kommer vi dessutom att bidra till ett väl fungerande svenskt och nordiskt elsystem. Genom ett smart nyttjande av våra fjärrvärmeanläggningar kommer vi kunna vara mer aktiva på marknaden och öka stabiliteten i nätet, säger Frans Lundquist, Chef Produktområde El på Stockholm Exergi.

Fram till nu har Stockholm Exergi agerat på spotmarknaden och reglerkraftmarknaden för el genom ombud, något som har begränsat möjligheterna att delta fullt ut på marknaden. I den nya rollen som leverantör av balanstjänster, hjälper Stockholm Exergi till att hålla frekvensen och undvika störningar i elsystemet.

– Genom att använda flexibiliteten i våra fjärrvärmeanläggningar kan vi med kort varsel producera eller konsumera el beroende på samhällets behov. Senare i vinter kommer vi att ta ytterligare ett steg, när våra nya batteriparker tas i drift, avslutar Lundquist

Fakta:

Stockholm Exergi erbjuder sedan tidigare kapacitet till reglerkraftmarknaden från sina värmepumpar, elpannor och kraftvärmeverk.

När Stockholm Exergi i vinter tar sina nya batteriparker i drift ökar förmågan ökar förmågan ytterligare att leverera stödtjänster för att motverka de snabbaste obalanserna på elmarknaden så kallade FCR och FFR.

Senast uppdaterad

  • Fredrik Persson
  • 2024-09-02